2009. 06. 09.
Hangolás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kerten keresztül megy haza, hátha összeakad valakivel. Szösz vizsgázott, és legalább túl van rajta. Időközben felszáradt az esőszag, kisütött a nap, az ő borújára meg késik a derű. A szeme homálylik az éjszakázást követő koffeinszagú teljesítménytől, ami mindent egybevetve megérdemli a produkció nevet. Jelenlegi ironikus világszemléletével megterhelt járása célba juttatja a pultnál, ahol alkohol, az négy előtt nincs. Nem is kell gondolkodnia az automatikus alternatíván, fogja a kólát, letelepszik vele a zsizsgő napernyők alatt valahol. Rágyújtani zsibbadt, csak néz, hagyja, hadd szökjön a szénsavbuborékok szárnyán az értelem.

- Mi a fene van? - Szösz cukorsziruppal balzsamozott tudata nyárias könnyedséggel pukkasztja ki magából a kérdést. A színpad felől érkező szófoszlányok most lengetik meg éledező ingerküszöbét. Odasandít. A színpadon ülnek öten, beszélgetnek hárman. A mikrofonos szőke lány kérdez valamit, a közönség nevet. Aztán megint Dante, meg Babits, meg műfordítás, meg mi nem akarunk semmit tőlük, csak újra lefordítjuk az Isteni színjátékot, mert szeretjük.

Szösz ezen a ponton úgy dönt, megy és iszik egy sört. Jutalmul a hiányos fogazatú oroszlán módjára leküzdött szigorlatért, meg a gondolat keserédes örömére, hogy az eredmény valóban nem számít. Ha már a Dante-fordítgatás a hobbi, kár volt a lassan antikká nemesedő ballagási szalagért, előtte nincs se küzdés, se pálya, ő ebből úgysem kér. Sört viszont most már kap, és tényleg össze is fut valakivel. Akit egy ismerős hívott, jöjjön el, lesz felolvasás is, ami nyomban be is következik. Jó hallgatni a hol kellemesen zengő, hol szőkén ringató szöveget, a nyár is csak a sörben olvad, nem a kólában. Az előadás kánonba rendezett végének hatásán Szösz már a színpadhoz közeli asztalok egyikénél morfondírozik.

A műsor levonultával még ülnek egy darabot. Körülöttük az új fellépő, a látótér perifériájáról is jól kivehetően egy zenekar, már alakítja magának a teret.

- Ez a régies vagy mai nyelven fordítsunk, meg egyáltalán mit fordítsunk dolog nem egyszerű téma, mindig megy a vita körülötte, bár szerintem most elbeszéltek egymás feje mellett. - Szösz iróniával és alacsony százalékú alkohollal kordában tartott bölcsész vénájából elemi erővel buzog fel a kötelező tananyag korlátai alól felszabaduló tudás. A valakivel azt is megbeszélik, most irány haza, este találkoznak ugyanitt. Megy is az üzenet mindenkinek, hogy Este 9, TreffOrt Kert, gyere, ha tudsz, mi ott leszünk (aláírás).


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés