2009. 09. 20.
A múzsák művészete: szöveg és szerelem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Időpont: 2009. szeptember 21. (hétfő) 19:00
Helyszín: TreffOrt Kert (a Könyvtár Klub terasza, Bp. VIII. Múzeum krt. 4.)


Sorozat művész nőkről, akik hivatásból formálják a világot. A negyedik részben Péczely Dórával, a Magvető Kiadó szerkesztőjével írókról, költőkről, írásról, egy szövegmunkás katartikus hétköznapjairól Pál Dániel Levente beszélget. Az este második fele szintén a szavakkal játszott komoly játék jegyében telik, másképpen. Weöres Sándor Médeia című művét bábszínházra értelmezve Árik Zsófi adja elő.

Magyarul az alkotó lehet művész vagy művésznő. A szavakon túl mennyiben érvényes ma még a különbség? A szerepcserék és tévesztések közepette hogyan találja meg a helyét a világban a művész, ha nő? Mit lát, és mit akar megmutatni? És mi az, amit csak ő tud? A sorozat gondolati fonala e kérdésekből indul ki, és mai magyar alkotó nőkkel folytatott beszélgetésekben szeretne adni néhány lehetséges választ.

Miért van szükség a jó szerkesztőre? Hogyan olvassa másként férfi és női szakmai szem ugyanazt a szöveget? Vagy megfordítva, a szöveg szintjén miben áll a különbség a két nem között? Péczely Dóra és Pál Dániel Levente értő szemmel járja körbe a két pólus között feszülő témákat. Akinek van, hozhatja bátran a saját kérdéseit is. A szerencsés, aki jól figyel, értékes pályaválasztási tanácsokat nyerhet.

A műsor folytatásában a szövegértelmezés látványos formában folytatódik tovább Árik Zsófi bábelőadásával. A sokoldalú, fiatal művésznő így mutatja be Weöres Sándor Médeia című művéből készült színpadi adaptációját:

„Weöres Sándor világa nagyon közel áll hozzám irodalmi, filozófiai és minden egyéb szempontból. Monodráma, egyszemélyes, és nagyon is személyes számomra a Médeia szerep. A lányait egyedül nevelő, szeretők között vergődő nő örök asszonyi sorsa egyszerre marad személyes és válik kozmikussá. A képi világában rendhagyó előadás a bábszínészes diplomamunkám, bemutatója 2007-ben volt a Budapest Bábszínházban.”

A műsort a PRAE.HU és a SÍN mutatja be.



A program szakadó eső esetén a Könyvtár Klubban lesz.

2009 júniusában indult sorozatunk korábbi vendégei voltak:
Falcsik Mari és Rutkai Bori
Bácskai Júlia és Szalay Kriszta
Palya Bea

A műsorokról a http://programkert.prae.hu folyamatos tájékoztatással szolgál.

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés